logo

subtitelsite

© 2009 Digisimon.nl All rights reserved.| Design by Digisimon.nl

Fokke & Sukke - Foksuk.nl
NOS Nieuws
1 uur geleden (23-09-2017 @ 22:09)
Syrië marcheert naar de overwinning, zegt het regime van Assad

Victorie in Syrië is binnen handbereik, zo verkondigde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken vandaag in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Walid al-Moualem vertelde de aanwezige wereldleiders dat Syrië "gestaag richting de overwinning marcheert". Maar tegelijkertijd vechten het door Rusland gesteunde regeringsleger en strijdkrachten die hulp krijgen van de Verenigde Staten gevaarlijk dicht bij elkaar.

Vandaag hebben de door de VS-gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) een gasveld veroverd op Islamitische Staat in oostelijke provincie Deir al-Zor. Het gasveld ligt ten oosten van de rivier de Eufraat, een gebied dat ook wordt belegerd door het Syrische leger, met steun van Russische vliegtuigen en zelfs commandotroepen. Het gebied langs de rivier is een van de laatste grote IS-bolwerken in Syrië.

'VS en Rusland vechten om land'

Hoewel beide legers vechten tegen IS, betichten ze elkaar van vijandigheid. Moskou zegt dat de SDF twee keer met artillerie en mortieren hebben geschoten op het regeringsleger. De SDF zeggen dat ze gebombardeerd zijn door Russische vliegtuigen. Moskou ontkent dat, en dreigt met vergelding als er weer op Syrische regeringstroepen wordt geschoten.

Een en ander sterkt de vermoedens dat Rusland en de VS bezig zijn aan een race om het olie- en gasrijke gebied. Maar volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger klopt dat niet. Het Amerikaanse leger heeft volgens hem steeds intensiever contact met de Russen om conflict te vermijden. "We doen niet aan landjepik. Ons doel is IS bestrijden, niet het Syrische regime of Rusland."

Richting vrede?

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken jubelde over de terreinwinst in Deir al-Zor, maar onthield zich in zijn VN-toespraak van details over de strijd langs de Eufraat. Wel benadrukte hij nog het belang van veiligheidszones in dichtbevolkte gebieden en vredesbesprekingen in Genève, die uiteindelijk moeten leiden tot verkiezingen en een nieuwe grondwet.

Hij hekelde buitenlandse inmenging in het conflict, zonder concrete voorbeelden te geven. Het vredesproces wordt volgens hem in de weg gezeten door "landen die invloed uitoefenen op andere partijen".

Buitenlandse inmenging leidt al-Moualem tot verdeeldheid onder de verschillende milities in Syrië, waardoor er geen behoorlijke delegatie gevormd wordt die kan deelnemen aan vredesonderhandelingen. Verschillende Syrische oppositiegroepen doen naar verwachting in oktober een poging zo'n delegatie te vormen.

Lees verder..

2 uur geleden (23-09-2017 @ 21:36)
Nieuw land in najaarszon: genieten van de Marker Wadden

Vandaag bezochten zo'n 1500 mensen met hun eigen boot of met een speciale veerdienst vanuit de haven van Lelystad de Marker Wadden, een natuurgebied in aanbouw. Daar konden ze wandelen langs de slibcompartimenten. Ook waren er gidsen aanwezig voor uitleg over het project, de natuurontwikkeling en de vogels.

De eilanden moeten ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer gevarieerder wordt. Door het vele slib in het water en het gebrek aan natuurlijke oevers ging de vogel- en visstand de afgelopen 20 jaar hard achteruit. De eilanden vormen een nieuwe voedselbron en plek om nesten te maken.

Met zand, klein en slib uit het meer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gemaakt waar bedreigde dieren en planten van profiteren. Uiteindelijk wil Natuurmonumenten van de Marker Wadden een archipel maken van in totaal 10.000 hectare, een van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

Haven

De aanleg gaat voortvarend. Vanuit de lucht de contouren van drie eilanden zijn al te zien vanuit de lucht. Het riet gaat langzaam groeien en vogels hebben de eilanden al massaal ontdekt.

Uiteindelijk zal het grootste eiland toegankelijk worden voor recreanten: in 2018 wordt de haven ervan toegankelijk voor het publiek.

De Marker Wadden zijn ook morgen nog open voor publiek. Klik hier voor het vaarschema.

Lees verder..

3 uur geleden (23-09-2017 @ 20:44)
Noord-Korea dreigt in VN met 'meedogenloze actie'; VS laat spierballen zien

De Noord-Koreaanse minister Ri van Buitenlandse Zaken heeft in de Algemene Vergadering van de VN president Trump een geestelijk gestoorde man vol grootheidswaan genoemd, die met zijn handen "aan de nucleaire knop zit".

Ri dreigde dat Noord-Korea een "meedogenloze preventieve actie" zal uitvoeren als er enig teken is dat de VS "en zijn vazallen" overgaan tot een militaire aanval of een operatie om de leiding van Noord-Korea te vervangen.

Kort voor de onverzoenlijke toespraak van Ri liet de Amerikaanse luchtmacht een staaltje machtsvertoon zien. B-1B Lance-bommenwerpers en jachtvliegtuigen vlogen vlak langs de Noord-Koreaanse kust. Volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, laat de operatie zien dat Trump een scala aan militaire opties heeft om elke dreiging de kop in te drukken.

De B-1B is een enorme bommenwerper met een spanwijdte van bijna 42 meter, die ook kernbommen kan vervoeren. Volgens het Pentagon zijn Amerikaanse militaire toestellen deze eeuw nog niet zo dicht bij Noord-Korea geweest.

Dinsdag dreigde Trump in de Algemene Vergadering Noord-Korea met totale vernietiging als de VS zich zou moeten verdedigen. Ook noemde hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "een rocket man op een zelfmoordmissie.

Ri zei vanavond dat niemand anders dan Trump zelf op zelfmoordmissie is. Door de Noord-Koreaanse leider een rakettenman te noemen, "heeft Trump een bezoek van onze raketten aan het hele Amerikaanse vasteland onvermijdelijk gemaakt". Als daarbij onschuldige Amerikanen om het leven komen, is dat volledig de verantwoordelijkheid van Trump, zei Ri.

Ri zei verder dat Noord-Korea dicht bij de voltooiing van zijn nucleaire ontwikkeling is. Het uiteindelijke doel is machtsevenwicht met de VS, aldus Ri, die ook nog zei dat elke hoop op verandering van het Noord-Koreaanse standpunt door de nieuwe sancties de kop is ingedrukt.

Vandaag leek het er even op dat Noord-Korea een nieuwe kernproef had gehouden. Er was een aardbeving met een kracht van 3,4 in het nucleaire testgebied. Na enkele uren werd echter vastgesteld dat er geen nieuwe kernproef is gehouden. Mogelijk is de beving het gevolg van verschuivingen diep in de aarde als gevolg van de kernproef van 3 september.

Lees verder..

NU.nl

Sorry, deze feed is momenteel niet beschikbaar.