logo

subtitelsite

© 2009 Digisimon.nl All rights reserved.| Design by Digisimon.nl

Fokke & Sukke - Foksuk.nl
NOS Nieuws
30 minuten geleden (18-11-2017 @ 9:06)
'Historische demonstratie tegen Mugabe': volksfeest in Harare

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, is een groot volksfeest aan de gang, nu president Mugabe ook van zijn eigen partij, ZANU-PF, te horen heeft gekregen dat hij niet langer aan de macht kan blijven. Tegenstanders van Mugabe, maar ook mensen die hem tot nu toe trouw waren gebleven, zijn de straat op gegaan om zijn vertrek kracht bij te zetten.

"Het is zo ongelooflijk om te zien", zegt correspondent Bram Vermeulen vanuit Harare. "Dit is historisch. De vreugde, de mensen die aan het zingen en aan het dansen zijn. Demonstreren in Zimbabwe doe je al zo lang niet meer, de mensen zijn al zo lang bang en cynisch dat er nooit wat zal veranderen."

Tot gisteren was nog onduidelijk wie aan welke kant stond. Er waren militairen en pantserwagens op straat. Nu wordt iedereen opgeroepen om te komen demonstreren.

"Oorlogsveteranen die Mugabe aan de macht hebben gebracht, de aanhang van oppositieleider Morgan Tsvangirai en activisten staan hier allemaal samen soldaten te omhelzen. Dezelfde militairen hebben in 2008 oppositieaanhangers in elkaar geslagen. Het is de ironie van de geschiedenis dat dit nu gebeurt", zegt Vermeulen.

"Dit is het moment waar mensen niet meer op durfden te hopen. Ze verwachtten allemaal dat Mugabe, die nu 93 is, tot zijn dood aan de macht zou blijven."

De legerleiding nam eerder deze week de macht over nadat Mugabe vicepresident Mnangagwa had ontslagen en het erop leek dat hij zijn vrouw Grace naar voren zou schuiven om hem op te volgen.

Sinds eind jaren negentig, toen voor veel mensen het regime van Mugabe lang genoeg aan de macht was geweest en de oppositiepartij Movement for Democratic Change werd opgericht, verkeert het land in een staat van crisis en is het een politiestaat. Oppositieaanhangers werden in elkaar geslagen bij verkiezingen.

Lees verder..

1 uur geleden (18-11-2017 @ 8:33)
Goed nieuws: Australiërs willen homohuwelijk en museum koopt Van Gogh

Voor Australische homostellen komt de mogelijkheid om te trouwen dichterbij. Een meerderheid van 61,6 procent van de Australiërs wil dat het huwelijk wordt opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht. De Australiërs stemden per post in een peiling die was georganiseerd door de regering.

Premier Turnbull wil dat het parlement er nog voor de Kerst werk van maakt om "deze opdracht van de kiezers uit te voeren", zei hij woensdag als reactie op de uitslag.

Van Gogh terug naar Nederland

Kinderen zijn de laatste vijf jaar meer fruit gaan eten, 20 procent maar liefst. Dat bleek gisteren uit de jaarlijkse Gezondheidsenquête. Er is wel een belangrijke kanttekening te maken: veel kinderen eten nog steeds minder fruit, groente en vis dan wordt aanbevolen.

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch is een Van Gogh rijker. De instelling wist voor ruim 2 miljoen euro het schilderij Collse Watermolen te verwerven op een veiling in New York. Het is de grootste aankoop ooit voor het museum, dat al acht andere werken van de schilder bezit. Hiervoor was het schilderij in bezit van een in New York wonende Amerikaan.

Hoger loon

De lonen van horecamedewerkers gaan volgend jaar met 2,3 procent omhoog - en in 2019 met 1 procent plus de inflatie. Dat hebben vakbond CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afgesproken in een nieuwe cao. Het is voor het eerst in drie jaar dat de 400.000 werknemers in de horeca weer een cao hebben.

En nog een akkoord deze week: negen partijen in Groningen sloten een overeenkomst om het muziekonderwijs op basisscholen te verbeteren. Er staat in dat er in 2020 muziekonderwijs zal zijn op alle scholen in de regio. Koningin Máxima was aanwezig bij het tekenen - als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas.

Nederlanders winnen

Rapper Lil' Kleine is in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de MTV European Music Awards in Londen. Als eerste Nederlander kreeg hij een MTV-award in de categorie beste wereldwijde act.

Ook een prijs op wetenschappelijk gebied: studenten van de TU Delft hebben de eerste prijs gewonnen van een internationale wedstrijd in Boston over synthetische biologie. Aan de wedstrijd deden 310 teams mee, onder meer van de toonaangevende universiteiten Harvard, MIT en Oxford.

De Delftse studenten hadden een idee ingestuurd waarmee ze snel bacteriën in melkvee kunnen opsporen die resistent zijn voor antibiotica. Daarbij maken ze gebruik van een eiwit dat zo geprogrammeerd is dat het op zoek gaat naar specifieke genen die in de resistente bacteriën zitten.

De Brit die een boos briefje op een ambulance had geplakt, heeft excuses aangeboden voor wat hij zelf een monsterlijke actie noemt. "Jullie mogen dan misschien levens redden, maar zet je bus niet op zo'n stomme plek neer dat je mijn oprit blokkeert", had Hassan Shabbir geschreven.

In Britse media gaat hij nu diep door het stof. "Wat ik heb gedaan valt niet goed te praten. Ik heb heel veel spijt."

Hond oorlogsheld

Mali, een Mechelse herder van het Britse leger, kreeg een medaille voor getoonde moed in Afghanistan in 2012.

In een appartementengebouw met opstandelingen belandden Britse militairen in een vuurgevecht. Mali werd naar binnen gestuurd om explosieven op te sporen. Het dier kreeg in het trappenhuis twee granaten naar zich toe gegooid. "Hij raakte gewond aan zijn kop, heupen en lichaam, maar Mali ging door", vertelt zijn begeleider, korporaal Daniel Hatley, vol trots.

De Dickin Medal is de hoogste Britse onderscheiding voor dieren die hebben gediend in oorlogstijd.

Robotsalto

De robot Atlas van Boston Dynamic kan een nieuw trucje: een achterwaartse salto. Hij springt met twee benen op een hoog blok, gooit zichzelf achterover en landt weer op twee benen. Atlas kon al - hetzij wat wankel - door de sneeuw wandelen, dozen optillen en deuren openen.

Heb je ons Goed Nieuws-overzicht van vorige week gemist? Klik dan hier.

Lees verder..

1 uur geleden (18-11-2017 @ 8:19)
Vrouw uit Groningen opgepakt voor moord uit 2010

Een vrouw uit Groningen is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord in 2010 op de 34-jarige Halil Erol. Het onderzoek zat lange tijd op slot, maar onlangs kreeg de politie nieuwe informatie binnen.

De verdachte, een vrouw van 39, werd gisteren opgepakt. Meerdere aanhoudingen sluit de politie niet uit.

Halil Erol verdween op 6 februari 2010. Zijn auto werd ruim een maand later uitgebrand gevonden in Haren (Gr.). Op 22 juni van dat jaar werden in een zak zijn ledematen gevonden net buiten Steenwijk, in Overijssel. De romp van Halil Erol werd eind januari 2013 gevonden in een natuurgebied in Wanneperveen, ruim tien kilometer van Steenwijk.

Het Openbaar Ministerie heeft al in 2010 een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak. Het tipgeld blijft beschikbaar.

Lees verder..

NU.nl

Sorry, deze feed is momenteel niet beschikbaar.